• 2017
  • Měchenice
  • Rezidenční interiér
    Rezidenční výstavba

Krásný svažitý pozemek v Měchenicích s výhledem na protější břeh Vltavy jasně určil rozvržení a koncept domu. Ten je v terénu osazen tak, že hlavní vstup je v úrovni obytného patra s obývacím prostorem a kuchyní, přímo od vstupních dveří je skrz dům vidět na protější svah vltavského údolí. Nad tímto patrem se nachází ložnice se šatnou a koupelnou s nic nerušícím výhledem do širého okolí. Pod vstupním podlažím je noční část domu s ložnicemi a přímým výstupem na zahradu. Technické zázemí, téměř celé pod terénem, se nachází ještě o patro níže.

Celý dům je otevřen směrem k údolí a tudíž na sever. Sluneční paprsky jsou do obytného prostoru a ložnic přivedeny pomocí vystupující hmoty západním směrem, čímž je zajištěno dostatečné proslunění z jižní strany. V úrovni ložnic díky tomu vzniká malá intimní jižní zahrada.

Ve svahu posazená vila má to největší bohatství kolem sebe – krásný výhled na vltavské údolí a krajinu kolem sebe. Proto naší snahou bylo navrhnout interiér tak, aby nerušil pohled do krajiny, ale naopak mu napomáhal. Aby byl nenápadný ale zároveň útulný a aby v něm byly použity materiály přírodní i technické.

Interiér domu vychází z jednoduchého moderního tvarosloví s důrazem na kvalitní materiály. Každý prostor má své logické uspořádání prostoru, které je nábytkem podpořeno se snahou o maximální komfort.

Fotografie Tomáš Vlach

UložitUložit