• 2019
  • Praha - Nové Butovice
  • Rezidenční interiér

Byt s duší cestovatele

Představa investora o interiéru bytu v novostavbě byla velmi konkrétní a specifická – velké množství otevřených ploch sloužících pro vystavení suvenýrů z cest, vzdušné místnosti, dostatek úložného prostoru a materiálově příjemný interiér. Stávající dispozice bytu ale byla příliš usedlá, neosobní a netvárná, a proto jsme přikročili k radikální přeměně celého bytu. 

Rozhodli jsme se opustit konvenci pravoúhlého členění dispozice. Chtěli jsme již při vstupu do bytu vytvořit vizuální propojení s exteriérem, tedy hlavní průhledové osy směrem od vstupních dveří přes obývací prostor na terasu. Vznikla tak postupně se rozšiřující chodba rozlévající se do hlavního obytného prostoru, která je celá obložena dřevem – na podlaze, na stěnách i na stropě. V rámci dřevěného obkladu jsou skryty dveře do místností a jsou zde umístěny niky pro ukládání upomínkových předmětů z cest.

Fotografie Tomáš Vlach